Äta Sparvar!

0kommentarer

Såg nyss något hemskt på tv. På kanalen Knowledge- Science and Technology är den kände birttiske tvprofilen Jeremy Clarksson i Frankrike.
Här testar han på att äta en, som det uttrycks i programmet, en delikatess- nämligen den lilla oskyldiga fågeln Ortolansparv. Denna lilla fågel är svensk och flyttar under vinterhalvåret till varmare platser. Där fångas den och matas. De har dem i fångenskap, göder dem tills de är tillräckligt feta och sedan stoppar de i någon form av vätska (alkohol?) i maten så de dränks.
 


Det berättas att de gamla romarna gödde ortolansparvar i burar som upplystes nattetid och i Alfred Brehms berömda fågelbok från 1884 finns en ganska förfärande beskrivning:

 ”Detta förfarande lär ännu i dag användas i Italien, södra Frankrike och i synnerhet på de grekiska öarna. Därstädes infångas ortolanen i massor, dödas så snart han blivit tillräckligt fet, förvällas i kokhett vatten, inpackas i ättika och kryddor och försändes i små fat, två- till trehundra i vartdera. För på detta sätt tillredda ortolaner betalas ganska högt pris av finsmakare.”

Iallafall, i programmet får man då se hur de lagar denna fågel,(som såklart är död) hugger av huvudet och stoppar in i en potatis och serveras som en delikatess. Programledaren testar detta. Man ska visst äta hela fågeln! Så vidrigt och hemskt! Stackars dem!

Det är visst olagligt att betala när man äter denna fågel. 

Jag funderar på att bli vegetarian alltså, så vidrigt det känns nu att äta kött.  Stackars djur. Alla djur menar jag nu inte bara fågeln såklart.

Kommentera

Publiceras ej